Inside Look - Partner Harry van den Burg!

Harry van den Burg, sinds kort partner bij Baker Tilly Berk en oud-student van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De studententijd

In 5 jaar tijd doorliep Harry zijn studie Economie & Bedrijfseconomie met een master in accountancy. Een tijd waarin hij veel vrienden heeft leren kennen en zijn liefde voor accountancy kreeg. Een verschil wat hij nu ziet vergeleken met zijn studententijd is dat er minder druk was vanuit de universiteit, vanwege het feit dat bindend studieadvies toen nog niet gold en de bekostiging van de studententijd een minder grote rol speelde. Hij rondde zijn studie in 5 jaar af en kon vroeg de arbeidsmarkt op in vergelijking met veel mede studenten. Hij laat merken dat op een vroege leeftijd jezelf op de arbeidsmarkt plaatsen geen kwaad kan en dat dit voor accountancy studenten een voordeel is.

De keuze

Harry begint te vertellen dat de keuze begint met de bacheloropleiding. De algemene keuze voor de bachelor Economie & Bedrijfseconomie komt grotendeels voort uit de interesse in bedrijvigheid, het leren kennen van grote en kleine organisaties en de interesse in de samenhang van de economie. In het 2e/3e jaar wordt er steeds meer gekeken naar specialisatie en kwam Accountancy naar voren. De reden voor Accountancy ligt hem in de nieuwsgierigheid en het willen leren kennen van veel verschillende bedrijven. FSR kwam hierbij ook om de hoek kijken, aangezien FSR toentertijd de enige vereniging was met Accountancy gerelateerde studentenevenementen.

Het carrière pad

Harry begon bij Deloitte in Leiden, maar door de tendens dat steeds meer kleine kantoren bij elkaar gevoegd werden, werd dit kantoor gesloten. Ondertussen had hij de registeraccountant (RA) opleiding afgerond en kwam de gedachte of een mogelijke controllersfunctie binnen een bedrijf ook interessant was. Toch bleef hij openbaar accountant en werd EY in Den Haag zijn nieuwe werkgever. Een interessant kantoor, aangezien er in Den Haag veel soorten klanten waren van MKB tot grote financial services klanten. Tien jaar lang was EY zijn werkgever en heeft hij veel dingen gezien en gedaan. Een partnerschap was daardoor een mooie volgende stap en werd Baker Tilly Berk in februari zijn nieuwe werkgever.

Het Accountancy werk

Harry maakt duidelijk dat in het begin van je carrière je vooral bezig bent met het leren kennen en toepassen van de basis in accountancy en dat het soms lastig kan zijn om het grotere plaatje binnen projecten te kunnen zien. Wanneer je die basis hebt en je hoger opkomt beginnen de puzzelstukjes op zijn plaats te vallen en wordt de samenhang binnen projecten duidelijker. Hij geeft als voorbeeld de zorgverzekeringswereld. Allereerst deed hij een project bij een zorgverzekeraar en volgden er meer projecten. Hierdoor werd hij meer bekend met deze wereld en zat hij op den duur om de tafel met de diverse toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank en Nederlandse  Zorgautoriteit. Hierdoor kreeg hij een beeld van hoe de zorgverzekeringswereld in elkaar zit en werd het totaalplaatje duidelijk.

Baker Tilly Berk vs. Big 4 

Uit het gesprek komt naar voren dat het voornaamste verschil tussen de Big 4 en Baker Tilly Berk ligt in de dynamiek van de groep. Bij Baker Tilly Berk zijn de groepen kleiner die aan projecten werken en is er daardoor meer persoonlijk contact en kent men elkaar beter. Wel levert het problemen op dat als er iemand wegvalt het opvangen lastiger wordt. Daarnaast functioneren de kantoren bij Baker Tilly Berk meer autonoom en is er daardoor meer ruimte voor zelfstandig werken.

Hoe ziet u de toekomst van accountancy?

Er is op dit moment een enorme behoefte aan accountants en ligt de toekomst binnen accountancy in de ICT. Daardoor ligt er voor de studenten die zowel kennis hebben in accountancy als ICT een gouden toekomst in het verschiet. Dus het advies voor de accountancy student is om zich ook in ICT te verdiepen.

Het interview met de heer Van den Burg was erg leuk en informatief. Accountancy is een zeer boeiend vakgebied waar op dit moment een innovatieve verandering plaatsvindt op het gebied van ICT. Baker Tilly Berk is een wereldwijd bekend accountancy kantoor waarbij persoonlijke ontwikkeling en werken in kleine teams vooraan staat.

Back to top
Cancel